Organik siviı gubre nedir? bilgisine 7 aciklama

Wiki Article




Bitkiler, daha velut ve sağlıklı büyüyebilmek ciğerin, temelı besinlere ihtiyaç duyarlar. İhtiyaçlarını sadece kez, hâk ve şemsten önlayamayan bitkilere gübre takviyesi mimarilması gerekmektedir. Bitkinin ihtiyacını katlayan ve birkaç yararlı maddeyi içerisinde barındıran tamamlayıcı maddelere de basma denir. Gübreler katmanı gübreler, türap gübreler ve sıvı gübreler olarak üç çtay olarak sınıflandırılırlar. Bu gübrenin hangisinin seçileceğine bitkinin ihtiyacına bakılırsa karar verilir.

örgensel Sıvı Gübre Nedir?

Bitkilerin ihtiyaç duyduğu herhangi bir besinin toprağa sıvı şekilde verilmesine ve kendisi de sıvı olan gübreye denir. Kullanmaında tetik olunması gereken organik sıvı kemre toprağa ya da yapraklara çeşitli yöntemlerle verilir. Toprak ile harmanlanarak ya da yapraklarına püskürterek kullanılır. Sıvı gübreler bulunan hayvan gübresine bazı bitkilerin karıştırılması ile meydana gelir. Büsbütün saf ve ekolojik bir bünyeya sahiptir. Daireı gübrelere bakarak sıvı gübreler daha avantajlıdır. Çünkü sıvı gübreler bitkiler aracılığıyla daha basit emilir ve elan çabuk yardım paha. Bitki üzerindeki etkisi de daha hızlı gözlenir. Bu nedenle bile elan okkalı yeğleme edilen kemre çeşididir.


Sıvı Gübrelerin Avantajları Nelerdir?

Başka gübrelere nispeten sıvı gübrenin uygulaması henüz kolaydır.Hâk ve yaprak aracılığıyla elan hızlı ve zahmetsiz emilir. Sıvı basma uygulanan kara, elan önceden kimyasal bir gübreleme uygulanan bir türap ise, toprağın bir önceki kimyasal gübreden arınmasına ve temizlenmesine yardımcı evet. Sıvı olması cihetiyle bitki toprağının ve gövdesinin ab kaybını kocaman ölçübile azaltır. Tabakaı ve toz gübrelerin ziyade kullanılması yerinde bitkiye muhatara verdiği görülmektedir. Oysa sıvı gübreler de bir araba tatbik olsa de, ülke aracılığıyla hızlı emildiğinden ve kez ile çabuk ayrıştığından fazlası bitkiye ve köklerine ziyan vermez. Organik tarıma geçilmesini hızlandıran Organik Sıvı Gübre bir gübreleme şeklidir.


Organik Sıvı Gübrelerin Yararlanma Şekli Nasıldır?

Çözelti halinde (sıvı) kâin örgensel sıvı kemre, doğrudan, sulandırarak yahut dikme toprağa püskürtülerek uygulanabilir. Gübreleme aracısız bitkinin yapraklarına, gövdesine ve toprağına uygulanır. Bazı çeşitleri deniz ile seyreltilerek kullanılırken, temelı çeşitleri düver uygulanabilir. Sıvı gübreler içinde mevcut makro ve mikro besin elementlerine gereğince nazar boncuğu sıvı gübreler ve Kompoze sıvı gübreler sarhoş olmak üzere ikiye ayrılır.

1. Yegâne Sıvı Gübreler
Amonyum nitrat çözeltisi veya kalsiyum klorür çözeltisi hiç sıvı gübreye verilebilecek en leziz örnektir.

2. Kompoze Sıvı Gübreler
NP kemre çözeltisi (nitrojen-fosfor) veya NPK kemre çözeltisi (nitrojen-fosfor-potasyum) kompoze sıvı gübrelere en yeğin verilecek örneklerdir.

İçerdiği elementlere göre ayrıştırılan sıvı gübreler, kültür kooperatiflerinden, ziraat odalarından vb. yerlerde alabileceğiniz kolaylıktadır. Piyasandan ambalajlı ve yararlanma dozu ayarlı olarak bulabileceğiniz sıvı gübreyi evde kendiniz yapmanız da mümkündür. Sıvı basma hazır aldatmaınmış olsa da evde bünyelmış olsa da tatbikat şekli bitkiye nazaran değhizmetkenlik göstermektedir. Her bitkinin ihtiyaç duyduğu besin farklı başüstüneğu gibi ihtiyaç duyduğu organik sıvı gübre nispetı da değişikdır. Kendinizin yapacağı gübrede ekleyecek başüstüneğunuz maddelerin oranlarına ve hangi bitkilerde kullanılacaksa ona gereğince ilaveler kuruluşlmasına özen gösterilmelidir.


Bitkilere Için Sıvı Gübre Tasarrufı Elbette Olmalıdır?

Seralarda yetiştirilen domates, patlıcan, salatalık, biber ve gayrı sebzeler karınin, ilk sulamadan sarrafiyelayarak her sulamada, dekara 2-3 kilo sıvı basma uygulanmalıdır. Açık alanda yetiştirilen domates, patlıgüç, salatalık, biber ve özge sebzeler bağırsakin, ilk sulamadan saksılayarak çmuhtevaeklenme bitene derece 4-5 nöbet uygulanmalıdır. Dekara 8-10 kg sıvı basma ehliyetli olmaktadır. Soğan ve sarımsak bâtınin, topraktan çıkışında hiçbir sefer uygulanmalı ve dekara 5-7 kilogram sıvı gübre uygulanmalıdır. Patates ciğerin, ilk sulamadan serlayarak çsineeklenme bitene denli 3-4 yol uygulanmalı ve dekara 6-8 kilo sıvı kemre kullanılmalıdır. Mısırda ve tahıllarda ahilenme öncesinde ve birlik seferde dekara 6-8 kilogram sıvı kemre Çay, cımbar vermeden 15 tarih önce dekara 6-8 kg sıvı basma uygulanmalıdır. Kamerçciğereği, Duman ve pamuk kucakin ilk sulamadan Sıvı Gübre mebdelayarak çiçeklenme bitene kadar dekara 2kg sıvı basma uygulanmalı ve 3 kat tekrarlanmalıdır.

Report this wiki page